top of page

De kracht van veerkracht

"Mijn dochter ontdekt haar stem

Mijn slechthorende dochter zei tegen haar vriendin: 'Ik heb wel een mening hoor, maar het is lastig wanneer jullie door elkaar heen praten. Dan raak ik het verhaal weer kwijt en daarom ben ik maar weer stil.' Haar vriendin reageerde echt heel begripvol: 'Oh, daar heb ik nooit zo aan gedacht, goed dat je het zegt.' Op dat moment stond ik naast hen en wat was ik even trots op mijn dochter. Dit korte gesprekje was eigenlijk ook het resultaat van al die jaren hard werken en groei. Het besef dat de horende wereld zich niet automatisch aan haar aanpast, maar dat zij de kracht heeft gevonden om zichzelf te laten horen om begrepen te worden.


De uitdaging van een gehoorbeperking

Communicatie is overal om ons heen, maar wat als dat voor onze kinderen niet vanzelfsprekend is? Wist je dat ze elke dag ruim 30% aan taal missen? Dat heeft een enorme impact, serieus groot. Het beïnvloedt hun dagelijks leven op verschillende manieren. Ze worden voortdurend geconfronteerd, zowel bewust als onbewust, met deze uitdagingen die een gehoorbeperking met zich meebrengt. Soms voelen ze zich buitengesloten en is miscommunicatie aan de orde van de dag. Naarmate ze ouder worden, zijn ze zich steeds meer bewust van hun gehoorbeperking en de obstakels die ze tegenkomen.


Veerkracht en groei

Wist je dat dit ons en de kinderen tegelijkertijd enorm veerkrachtig maakt? Ze denken altijd in mogelijkheden, zelfs te midden van hun gehoorbeperkingen. Onze kinderen omarmen steeds meer hun beperkingen en vertrouwen op hun eigen talenten. Het is zo mooi om te zien hoe ze groeien, en hoe ze de wereld met een unieke kijk benaderen. Deze groeiende acceptatie van hun gehoorbeperkingen en het vertrouwen in hun eigen talenten zijn inspirerend voor ons als ouders. We leren voortdurend van onze kinderen, ze herinneren ons eraan dat veerkracht en vastberadenheid geen grenzen kennen.


Ik bewonder deze veerkracht enorm en het geeft mij ook de kracht om de constante disbalans te overwinnen. We doorlopen samen zoveel fases van acceptatie en aanpassingen. Als moeder ben ik gegroeid, durf ik kwetsbaar te zijn en heb ik geleerd om te gaan met de obstakels die we tegenkomen. Ik ben ook dankbaar voor de lessen die ik heb geleerd.


Een nieuwe missie

Hoewel het verdriet dat wij voelen omdat al onze 4 kinderen slechthorend zijn nooit helemaal verdwijnt, bouwen wij ons leven eromheen en gaan wij de uitdagingen graag aan die het met zich meebrengt. We blijven ons verdriet koesteren, maar onze wereld is ook echt groter geworden. Het is onze missie geworden om te streven naar inclusie en begrip, en om onze kinderen de ruimte te geven om zich te mogen ontwikkelen.
214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page