top of page

SOS..maar wat als je doof/slechthorend bent?

Wanneer ik dit soort filmpjes zie, krijg ik het gewoon Spaans benauwd. Het laat zo goed zien welke impact het heeft voor een doof/slechthorend kind in een noodsituatie, waarbij de communicatie wegvalt...Wij hebben als gezin ook vaak genoeg gevaarlijke en vervelende situaties meegemaakt, omdat ze vanwege hun slechthorendheid niet alles goed konden horen/verstaan en de communicatie wegviel.


Een dochter die mijn waarschuwing niet hoorde voor een naderende auto op het moment dat ze wilde oversteken. (veel geluk met een alerte automobiliste) Onze oudste die op een 5 meter hoge klimmuur bleef hangen, omdat ze de instructies maar niet kon horen hoe ze naar beneden moest komen. Totale paniek! (we waren er niet bij..). En zwemmen is helemaal een uitdaging. De hoortoestellen moeten uit, dus in principe zijn ze 'doof'. Jaren geleden, tijdens een bezoek naar een grote recreatieplas, kon ik de kinderen nog maar net op tijd weghalen bij een zeer diepe plek waar ze absoluut niet mochten komen.. Ik begon met schreeuwen, fluiten en klapte hard in mijn handen... in de hoop dat ze nog iets konden horen. Maar nee, ik moest uiteindelijk een flinke sprint maken en was gelukkig op tijd bij ze. Voor mij dus geen recreatieplas meer, of in ieder geval niet meer alleen...

Natuurlijk kunnen wij terugvallen op gebarentaal (NmG) en gaan wij vaak op pad met solo apparatuur. Maar er blijven altijd situaties waarbij wij wel gebaren, maar dat ze door de drukte ons niet zien. Of situaties waar wij zelf niet bij zijn, maar ook niemand die "gebaarvaardig" is!


Dat is soms zo lastig en ook zo eng!


Om daar toch wat meer rust in te vinden, maken wij toch vaak net iets andere keuzes. Geen overvolle zwembaden of grote recreatieplassen meer, wanneer ik met de jongsten op pad ga. Ik kies dan bewust voor de rustige plekken. Uitjes? Activiteiten? Ja hoor, we gaan vaak genoeg op pad, maar dan informeren we de kinderen vooraf goed en we maken duidelijke afspraken. Een camping uitzoeken is ook echt een dingetje. Voor ons geen massa, maar het liefst een kleine camping met een overzichtelijk zwembad. Dat geeft ons net dat meer beetje rust, omdat we dan beter kunnen communiceren.


Gelukkig worden de kinderen ouder, en het wordt zeker makkelijker. Ze zijn zich bewust van hun gehoorbeperking en dat scheelt enorm. We kunnen ze daarom ook steeds vaker en beter loslaten. En dat is fijn!


Maar al kunnen wij de kinderen nog zo goed voorbereiden, in echte noodsituaties blijft het lastig. Er is altijd die angst die op de achtergrond aanwezig is. En wanneer ik dan zo'n filmpje voorbij zie komen, weet ik dat deze angst gegrond is.....
183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page